Diabetes type 2

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Het betekent dat er te veel glucose ofwel suiker in je bloed zit.

Type 1 diabetes
Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. Insuline is een hormoon dat zorgt dat het lichaam de glucose in het bloed kan gebruiken. Doordat het lichaam de glucose niet kan gebruiken stijgt de bloedsuiker. Daarom moet er insuline worden ingespoten zodat het lichaam de glucose wel kan gebruiken. 

Type 2 diabetes
Bij type 2 diabetes reageert het lichaam minder goed op insuline en/of maakt de alvleesklier te weinig insuline aan. Net als bij diabetes type 1 stijgt de bloedsuiker. Om de glucose te stabiliseren krijgt iemand medicatie, eventueel met extra insuline spuiten. Medicijn gebruik en insuline spuiten kan met de juiste leefstijl en goede voeding vaak verminderd of zelfs helemaal gestopt worden. 

Medicijn gebruik en insuline spuiten kan met de juiste leefstijl en goede voeding vaak verminderd of zelfs helemaal gestopt worden.

Klachten
Vaak merken mensen in het begin niks van hun diabetes, dit komt doordat de diabetes vaak geleidelijk ontstaat. Zo kunnen de klachten lijken alsof het normaal is. Hieronder zie je een overzicht van de klachten die je kunt ervaren. Bij diabetes zonder medicijngebruik zie je vaak de klachten in de categorie ‘hyper’. Hyper betekent dat je bloedsuiker te hoog is. Hypo betekent dat je bloedsuiker te laag is. 

Wat Eetwijs voor jou kan betekenen
Dietistenpraktijk Eetwijs behandelt mensen met type 2 diabetes. De behandelingen bij zijn erop gericht om je bloedsuiker te stabiliseren. Tijdens het intake gesprek word je huidige situatie bekeken. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar je beweegpatroon, dagelijkse bezigheden, eet je bijvoorbeeld vaak buiten de deur? En natuurlijk je voedingsinname. Er wordt gekeken naar jouw mogelijkheden en hieruit worden haalbare doelstellingen gemaakt. Je krijgt uitleg over de invloed van voeding op je bloedsuiker. Na afloop van het intake gesprek krijg je een voorbeelddagmenu met variatielijst dat is afgestemd op jouw behoefte en dat zorgt voor een verlaging van je bloedsuiker. 

Persoonlijke begeleiding
Onderwerpen die aan bod kunnen komen tijden de consulten

  • Hoeveel suiker of koolhydraten mag ik eten?
  • Waar zitten ‘verborgen’ suikers in?
  • Wat kan ik het beste kiezen als ik uiteten ga? 
  • Wat moet ik doen als ik een hypo heb? 
  • Moet ik anders eten als ik sport? 
  • etc. 

Wil jij je bloedsuikers beter stabiliseren en medicatie gebruik voorkomen/verminderen? Vul dan onderstaand contact formulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Aanmeldformulier

Sluit Menu